Przepisy

Makaron z serem, boczkiem i warzywami

Porcja: 572kcal.
Przygotowanie: 15 minut.
Smażenie i zapiekanie: 20 minut.
Dla 4 osób.

Składniki:

  • 400g makaronu "AN MARKO" (świderki, rurki lub bączek);
  • 200g wędzonego boczku;
  • 150g bobu;
  • kilka listków rukoli lub innej sałaty, ewentualnie natki;
  • 100g półtłustego twarogu;
  • 2 łyżki oleju;
  • sos sojowy;
  • sól;
  • pieprz.

Sposób przygotowania
Bób opłukać, ugotować na parze. Obrać. Boczek pokroić w kostkę lub paseczki, olej rozgrzać podsmażyć na nim boczek, aż będzie chrupiący. Sałatę opłukać, osączyć. Natkę drobno pokroić. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Osączyć, połączyć z boczkiem i bobem. Podgrzać, doprawić do smaku sosem sojowym, solą i pieprzem. Posypać listkami sałaty lub posiekanej natki i pokruszonym twarogiem. Delikatnie wymieszać.

Nasza rada
Tak przyrządzony makaron podajemy na ciepło, ale świetnie smakuje także na zimno. Zamiast bobu możemy dodać fasolkę szparagową.

Makaronowa zapiekanka

Składniki:

  • 40 dag makaronu "An marko" (świderki, rurki)
  • 1 puszka pomidorów bez skórki
  • 15 dag żółtego sera
  • 30 dag mielonego mięsa (wieprzowo-wołowo-drobiowego)
  • 1 cebula
  • sól
  • pieprz
  • zioła
  • olej
  • natka pietruszki

Makaron ugotować na półmiękko, odcedzić, cebulę obrać, posiekać, zeszklić na oleju, dodać mięso, razem przesmażyć, przyprawić do smaku solą i pieprzem,, dodać zioła, wymieszać makaron z przyrządzonym mięsem i pomidorami ( można użyć koncentratu), naczynie żaroodporne posmarować tłuszczem, włożyć makaron, posypać żółtym serem, wstawić do rozgrzanego piekarnika.

1991 - 2011 Anmarko  •  Wszelkie prawa zastrzeżone
Projekt i wykonanie MTWeb  •  Agencja Interaktywna